לא באמת צריך לעבוד קשה ולהשקיע הרבה זמן וכסף כדי להביא הביתה הכנסה נוספת!

הרבה נשים רוצות להביא הביתה הכנסה נוספת ומתלבטות מכיוון שהן חוששות שיצטרכו לעבוד קשה בשביל זה.
זו מחשבה מהעולם הישן. מהעולם שבו החליפו זמן בכסף וכדי להגדיל הכנסות צריך היה לעבוד שעות נוספות במפעל או במשרד, לקחת עוד חצי משרה או להציע שירותים כמו בייביסיטר, שיעורי עזר, מכירת תוצרת ביתית או כל דבר אחר שמישהו צריך מספיק כדי לשלם עליו.
היום, הרבה בזכות האינטרנט, המשחק השתנה ואפשר להרוויח ברמ”ה – ריבוי מקורות הכנסה, ולהעלות את רמת ההכנסות של המשפחה בלי להשקיע הרבה מאד שעות עבודה על בסיס קבוע.

יוזמה עסקית במאה ה-21 לא דורשת לעבוד קשה

מה כדאי ללמוד מיזמים גדולים ומנוסים שמרוויחים ברמ”ה בלי לעבוד קשה?
אין הגדרה מוסכמת למושג ‘יזמות’, יחד עם זאת, קל לזהות אותה. היא קשורה ליצירת הֶקשרים חדשים, נקודות מבט מקוריות, יציאה מתוך מוסכמות ומסגרות מקובלות ומציאת פתרונות חדשים וישימים שמשלבים מציאות עם דמיון ויצירה.
כיום, היזמות מתייחסת, בהקשר הרחב שלה, לחדשנות ולהגשמת חלומות ומימוש רעיונות, והיא מהווה נקודת מפגש שבין מיצוי פוטנציאל אישי למתן מענה לצרכים חברתיים וסביבתיים. היזמות היום מדגישה את טיפוח הפרט וצרכיו, ובו בעת מעודדת אותו למחויבות לרווחת החברה, מעבר לו עצמו.
היזמים, ובעיקר היזמיות, של העולם החדש חיים את החיים כמשחק. עקרונות המשחק הם חלק חשוב בכישורי החיים והלמידה שלהם. הם אלה שמאפשרים להם להתמודד עם אתגרי החיים שהיזמות מעמידה בפניהם. הם אלה שמובילים אותם בבחירת דרכים להתמודד עם תחרות ועם מתחרים, עם תחושה של הפסד וכישלון וההתמודדות איתה, לנהל שיתופי פעולה בקבוצה, לקחת מנהיגות, להפיק לקחים בלמידה עצמית וללמוד מהניסיון של אחרים, ואפילו מיומנויות ‘רכות’ כמו חמלה והקשבה הפכו לחלק מעקרונות המשחק היזמי.
את הדרך  של העולם הישן להכניס תוספת כסף הביתה אפשר לדמות לדייג שעומד על שפת הנהר עם חכה וממתין שמשהו יעלה, מתישהו בחכתו. העולם החדש פועל אחרת. העולם חדש מלמד אותנו להפסיק לעבוד עם חכה ולעבור למודל הרשת – לפרוש רשת ולדוג כמות של דגים ומגוון דגים באותו זמן ובפחות מאמץ.
וגם לדוג בעזרת רשת אפשר לעבוד קשה לבד…, ואפשר יחד, בצוות.
כבר אמרו חכמים, שאם תרצו להגיע מהר – לכו לבד. אם תרצו להגיע רחוק – תפעלו יחד.
באוקטובר 2020, הציג הפורום הכלכלי העולמי (world economic forum), שהוא קבוצת אנשי עסקים, ממשל, תקשורת ונציגים מהציבור הרחב, שעוסקים בעולם העבודה החדש, את החזון שלו ביחס לכישורים החיוניים ביותר לעובדים בעולם העבודה של 2025*.
הפורום מצא שהכישורים החיוניים לעולם העבודה הם:

  • חדשנות וחשיבה אנליטית
  • למידה אקטיבית ואסטרטגיות למידה 
  • פתרון בעיות מורכבות
  • חשיבה ביקורתית ויכולת ניתוח מצבים
  • מקוריות, יצירתיות ויוזמה
  • מנהיגות והשפעה חברתית
  • טכנולוגיה: שימוש, ניטור ובקרה
  • עיצוב ותכנות טכנולוגיים
  • חוסן, סבילות ללחץ וגמישות
  • הנמקה, שיקול דעת ומסגרת רעיונית

ניתן להבחין בבירור שאף אחד מהכישורים שמצויינים ברשימה הזו הוא לא הרצון או היכולת לעבוד קשה.
בהתאם לתפיסת היזמות של העולם החדש, ניתן לרכוש ולפתח כישורי יזמות. כל אחד ואחת יכולים.
“אתה יכול להיות יזם, ולא חשוב מה ה-I.Q שלך, מה יכולתך הגופנית, מתי נולדת ומאיזה מין אתה. ואל תטעה – יזמים הם אנשים מאוד מיוחדים, אבל לפני שהפכו ליזמים, הם היו אנשים רגילים… אתה יכול ללמוד את כל מה שצריך, כדי להיות יזם. אתה רק צריך רצון ונכונות ללמוד. עליך להיות קשוב ומכוון למטרה”. (“יזמים נוצרים, לא נולדים”, שפסקי 1995 עמ’ 163)
החכמה האמיתית היא להגיע רחוק, וכדי להגיע רחוק דרוש לנו עסק חכ”ם. עסק חכם שהוא חסין כל משבר.
עסק חכ”ם הוא עסק שנותן מענה אמיתי לצורך אמיתי. הוא עוזר לאנשים לפתור בעיות, לקצר להם דרך, לחסוך להם זמן, כסף או מאמץ והוא מציע משהו שאנשים מוכנים לשלם עליו בשמחה ובהוקרה.
עסק חכ”ם הוא חסין כל משבר כי הוא נכס בעל ערך כלכלי והוא לא תלוי בעבודה של היזם. הוא עסק שפועל מאד בצורה שיטתית ויעילה ולכן הוא חוסך לבעלים שלו הרבה מאד עבודה וכסף. הוא לא דורש מבעליו לעבוד קשה כי יש לו מנגנון משומן ותהליכי עבודה מאד מדוייקים ובעיקר – הוא ממנף משאבים של אחרים בגישת ה-win win win.
ובסוף – לא פחות חשוב – יש לו מוניטין. הוא מוכר ואמין ואנשים סומכים על המוצרים ועל השרות שלו.
והקלף החזק, המפתיע והמשמח, הוא שההכנסות תמיד יכולות לגדול. אין תקרת זכוכית להכנסות הפוטנציאליות שלו כי הוא לא תלוי בכמות שעות העבודה, של היזם, שכידוע, מוגבלות.

 

אפשר להקים עסק חכ”ם ואפשר להצטרף לעסק כזה או לכמה עסקים כאלה.
להקמת עסק חכ”ם נדרש אורך רוח, רגשי וכלכלי. לוקח זמן עד שהמערכת מתייצבת ופועלת ביעילות, צריך לתת לעקומת הלמידה את מרווח הטעויות כדי לייעל ולמקסם תהליכים, ובדרך כלל נדרש גם להשקיע כסף כדי להניע את המהלך ולספוג היעדר רווחים בתקופה הראשונה. כמו כן, גם למוניטין לוקח זמן להבנות בקרב ציבור הלקוחות. לעומת זאת, להצטרף לעסק חכ”ם, קיים שהשיטה שלו כבר בדוקה ומוכחת היא בחירה שיש בה פחות סיכונים והרבה יותר סיכויים.
הבחירה, כאמור, לא קשורה לנכונות לעבוד קשה, אלא קשורה למה וכמה תבחרו להשקיע. כמה זמן, כמה כסף ומה תהיה מידת המעורבות היומיומית שלכם בפעילות שלו.

אז אם לא נדרש לעבוד קשה, מה כן נדרש?

נהוג לחשוב שנדרש רעיון טוב. חדשני. רעיון מהפכני שפותר בעיה גדולה ומשמעותית. לרובנו אין כזה, והאמת היא שזה ממש לא מה שנדרש. מה שנדרש הוא למצוא את הדרך האישית של כל אחד ואחת להגשמה אישית שרווחה כלכלית בצידה.
ה-ה.ג.ש.מ.ה, מההיבט הזה של היזמות, כוללת בתוכה 5 מרכיבים:
המרכיב הראשון – החלטה – מה אנחנו מוכנים לעשות כדי להגשים את עצמנו ואת החלומות שלנו?
המרכיב השני – גישה – עד כמה אנחנו מוכנים לצאת מתוך תפיסת העולם שלנו ולשנות אותה, לרכוש נקודות מבט חדשות שמקדמות אותנו בדרך למטרות שלנו?
המרכיב השלישי – שיטה – מהם הקריטריונים האישיים לנו לבחירת השיטה המתאימה לנו ביותר, זו שנוכל להתמיד בה ללא מאמץ ובלי שנצטרך לעבוד קשה כדי שכל העסק הזה באמת יצליח לפרנס אותנו?
המרכיב הרביעי – מנהיגות אישית  – מה מידת האחריות שאנחנו מוכנים לשאת על הבחירות והפעולות שלנו, להפיק לקחים ולהשתפר מתוך מודעות לחוזקות ולחסמים שלנו?
המרכיב החמישי – התפתחות – באיזה אופן אנחנו מתייחסים לתהליך של שינוי עצמי שמתרחש לאורך זמן, בהתקדמות הדרגתית ובמטרה לשכלל את עצמנו כל הזמן?
ההגשמה מחכה לנו, ויחד איתה הכנסה נוספת. אין הכרח לעבוד קשה או להתפשר על חיי פנאי ומשפחה. היום עולם היזמות מאפשר לכל אחד ואחת למצוא את הדרך להכניס עוד כסף, ולחיות ברמ”ה בהתאם לרמת החיים שנבחר לעצמנו.

* These are the top 10 job skills of tomorrow – and how long it takes to learn them, 21 Oct 2020

על המחבר/ת:
משחקולוגית ארגונית, מלווה תהליכי שינוי וצמיחה באמצעות משחקים, מאמנת עסקית, מרצה ומנחת קבוצות, יזמית חברתית ומחברת הספר “הדרך לארץ הא”ס” , מייסדת “משחקי מנהיגות” – משחקים שיתופיים המאפשרים לנשים להוביל להתפתח ולהגשים את עצמן ואת סביבתן מבחינה אישית, עסקית וכלכלית.
דילוג לתוכן