בחברה המערבית בה אנחנו חיים ומגדלים בה ילדים, אנחנו חשופים לאינסוף גירויים ופיתויים נוחים, זמינים ובעיקר – טעימים לחך שהורגל בשומנים, סוכרים ופחמימות. הג’אנק פוד קבל מקום של כבוד כאוכל מפנק, מענג ומנחם. התמכרנו. בתוך תרבות האכילה המזיקה הזו אנחנו מגדלים ילדים שרגילים לשלוח יד לאוכל בלי לבחון מה יש בו ומה ההשפעות ארוכות הטווח על הגוף.
קצב החיים המטורף והפרסומות האגרסיביות שמפתות אותנו להכניס את האוכל המתועש, החטיפים, הממתקים והמזון המהירה להרגלי האכילה האישיים והמשפחתיים, הנוחות והזמינות של הג’אנק פוד, גורמות אפילו למחירים הגבוהים של המזון שכולנו יודעים שהוא לא בריא ומזיק לגוף שרוב המחלות נגרמות ממנו, להפוך לפיתרון האולטימטיבי להזנה של עצמנו ושל בני המשפחה.
למה מטבח בריא כל כך מאתגר אותנו?
נכון. כולנו עמוסים. החיים שלנו מאד אינטנסיבים ואנחנו בלחץ מתמיד להספיק הכל. הלחץ הזה, כשלעצמו לא בריא ומזיק לכל מערכות הגוף, והוא גורם לנו להתפשר על תזונה בריאה. יוצא מכך שאין סבלנות ואין ‘ראש’ להכנס למטבח ולהשקיע בבישול.
והפתרון (ויחד איתו רגשות האשמה)? שוב נדחוף משהו בפיתה, שוב נוציא את המשפחה לאכול בחוץ או נשלוף מהפריזר איזה פיצה או המבורגר. כן, נכון, זה בהחלט מפתה בסיטואציות האלה, וזה גם טעים. אבל… גם המשקל העודף כבר צועק הצילו, גם החשק למתוקים ופחמימות תופס מקום של כבוד כמנהל המטבח וגם נזקי הגוף כבר נותנים אותותיהם, אפילו בגוף של הילדים. מפה זה כבר מדרון חלקלק.
זה באמת לא חייב להיות ככה. הג’אנק פוד הוא לא הפתרון הנוח היחידי. יש הרבה מאד פתרונות ושיטות הכנת אוכל פשוטות ומהירות ששומרות על הערכים התזונתיים של חומרי המזון וגם שומרות על הזמן שלנו. כשלומדים להחזיק מטבח בריא בקלות, כל הכלים והמצרכים כבר ‘בהיכון’ ואפשר להכין מנות מעולות בצ’יק צ’ק, כך שמטבח בריא הוא סביבת עבודה להכנת אוכל בריא, מאזן, טעים, משביע וקל להכנה לכל המשפחה.
שאלת השאלות היא איך להתארגן על מטבח בריא?
איך אפשר לעשות את כל העניין הזה פשוט וחסכוני? איך להכין אוכל גורמה “לייט” שגם ילדים אוהבים בצ’יק צ’ק, בלי להיות משועבדים לסירים ובלי להוציא הון תועפות בסופר? איך אפשר להכנס למטבח ל-10 דקות כל יום, ולהצליח להכין ארוחת גורמה טעימה ובריאה של 5 מנות עם פחות מ-400 קלוריות?
הרי הג’אנק פוד הפך מפתרון נוח לבעיה ממשית. מעבר לנזקי הגוף שהוא גורם, הוא ממכר והילדים התרגלו לצרוך אותו. לנו כבר קשה לעמוד מול החלופה המזיקה הזו.
למה מזיקה כל כך? כי המזון שאנחנו צורכים אמור לשרת את הגוף ולשמר את האנרגיה שלו. הוא אמור לשמש כמשאב ממנו הגוף שואב את הכוחות ואת מה שהוא צריך למימוש פוטנציאל הגדילה וההתפתחות של הילדים. הג’אנק פוד יוצר תהליך הפוך בדיוק – הוא לא מזין את הגוף, אלא שואב ממנו את האנרגיה.
לא בכדי נראה ילד מנומנם בשיעור (לא תמיד זה רק בגלל שמשעמם לו), וגם אנחנו, אחרי ארוחה כבדה נוטים לפהק ולרצות לנמנם עם הראש על השולחן במשרד.
לכן, אם הבעיה היא באוכל, הפתרון הוא במטבח כי מטבח בריא=אוכל בריא=גוף בריא וחיוני, ובכל זאת – הילדים רוצים ואנחנו נכנעים כי האלטרנטיבה – להכין אוכל בריא נראית כמעט בלתי מושגת.
וכאמור – אפשר לעשות את זה בקלי קלות אם לומדים לחשוב על מטבח בריא כסביבה מערכתית, מאורגנת ומסודרת שמקלה על החיים של כולם ומספקת אוכל בריא וטעים שכולם מלקקים את האצבעות (ועל הדרך גם משילים משקל ומתקנים את הנזקים שהג’אנק פוד השאיר בגוף).
10 הכללים הפשוטים של שיטת גורמה לייט לתפעול מטבח בריא וטעים
1. תכנון תפריט שבועי, מומלץ בשיתוף עם בני המשפחה
תכנון תפריט שבועי מראש, לפני היציאה לסופר לקניה השבועית, מונע המון בזבוז של זמן וכסף. קונים מה שצריך ולא מבזבזים זמן וכסף על “השלמות”. התפריט השבועי עושה סדר בראש. אין הרבה התלבטויות ולא נתקעים עם השאלה – מה אני אכין היום? ולא עם מצב שחסרים מצרכים למנה מסויימת. שיתוף בני המשפחה בתכנון התפריט נועד גם לחווית גיבוש ושייכות וגם להקנות לילדים ידע בתזונה ובבישול. תכנון מראש מאפשר לוודא שהתזונה מאזנת סוכרים, ושהיא מסייעת לתחושת שובע ואז, כששבעים, פחות דוחפים שטויות לפה.
2. בחירת חומרי הגלם
כדי להחזיק מטבח בריא תמיד עדיף לבחור לתפריט השבועי מנות שמורכבות מחומרי גלם בריאים בדגש על חומרים טריים וטבעיים דלי שומן, כולל דגנים מלאים, שמנים בריאים, חלבונים רזים, קמחים מדגנים מלאים, הרבה ירקות ופירות בכמות מדודה, בהתאם לצריכת המשפחה.
3. ארגון המקרר
כשאין סדר במקרר המצרכים נשפכים, נשכחים ומתקלקלים. כשש מקום לכל דבר, קל להתמצא ולדעת מה כבר פג תוקף ומה ניגמר. מכיוון שירקות הם מרכיב קריטי בתזונה בריאה, חשוב למקם אותם במקום נגיש וקל לשימוש, אחרת, רב הסיכויים שהם יירקבו ויגיעו לפח, במקום לפה של בני המשפחה.
4. פינוי המזווה
לפני שיוצאים לקניות וחוזרים עם עוד מוצרי מזון, עושים “חיסול” של מה שיש. סביר להניח שבפינוי הראשון של המזווה יימצאו מוצרי מזון שיהיו טובים לתקופה ארוכה, אפשר להוריד אותם מרשימת הקניות ולחסוך בכך כסף ומקום. אם מצאתם מוצרים שעדיין בתוקף, אבל הם לא בריאים או שמנים מדי, אפשר לתרום אותם.
5. רשימת קניות
יוצאים לקניות אחרי תכנון התפריט, עם רשימה מסודרת ומפורטת, לא לפני שבררנו מה יש ומה חסר במקרר ובמזווה (ועומדים בה). לא קונים מה שלא מתכוונים לעשות בו שימוש השבוע ומקפידים לקנות מוצרים בריאים.
6. טיפול בחומרי גלם
כשחוזרים מהסופר לא דוחפים את כל המצרכים למקרר, אלא מטפלים בהם. מכינים אותם מראש למנות שתכננו בתפריט. ניתן למיין למספר רמות של טיפול – כמו חיתוך ירקות, בישול מקדים, או תערובות למיניהן שמשמשות לרטבים או תוספות. מקצרים את זמן הכנת האוכל באופן משמעותי כשמכינים מראש, חלקם לשימוש מיידי, חלקם לקופסאות במקרר וחלקם לפריזר.
7. סביבת העבודה
כדי לשמור על העקרון של 10 דקות ביום חשוב שיהיה נעים ונוח במטבח. שיהיה קל להתמצא בו. לדעת איפה כל דבר ולדאוג שמה שבשימוש יותר יומיומי יהיה נגיש יותר. אחרת מזבזים המון זמן (ועצבים). לכן חשוב להתחיל בארגון סביבת העבודה – לשמור על ‘מטבח אפס’ – מטבח שהכל במקום, שיש נקי, כיור פנוי וידיעה איפה נמצא כל דבר. הכל מתוכנן לשליפה מיידית. מטבח לא ‘מאופס’ עם הר של כלים בכיור גורם דחיינות ורתיעה. לעומת זאת, מטבח ‘מאופס’ מזמין, באווירה טובה, ועושה חשק להכין אוכל טעים ומזין.
8. כלי בישול
מי אוהב למצוא את עצמו מול הכיור משפשף עוד ועוד סירים ומחבתות? כדי להימנע מזה, רצוי לעשות שימוש בכמה שפחות כלי בישול. שרשרת בישול מתוכננת מאפשרת להכין באותו כלי כמה תבשילים מבלי לשטוף אותו ביניהם. כך ניתן “להעביר” טעמים עם שאריות הבישולים מתבשיל לתבשיל, כשמבשלים בסדר נכון.
9. הכנת האוכל
חומרים טריים וטבעיים, שאפשר למצוא בכל סופר ולא יקרים, הם הבסיס למטבח בריא ולתזונה בריאה. במידה והם יקרים, במהלך הבישול, “מנפחים” אותם בהרבה ירקות ועשבי תיבול, וחוסכים הרבה כסף מצד אחד ומעמיסים עליהם ערכים תזונתיים מהצד השני. בנוסף, מצמצמים למינימום את השמן ומקפידים על כמות השומן הבריא לצריכה יומית.
10. שמירה על סביבת עבודה נקיה ומסודרת
‘איפוס’ המטבח היא הדרך המהירה ביותר לארגן את סביבת העבודה – למיין את הכלים המלוכלכים לפי סוגים, ורק אז לחסל את הערימות – קודם צלחות וכוסות, אחר כך שוטפים את כל הכלים הגדולים (הסירים והקערות שתופסים הרבה מקום בפינת הייבוש), שוטפים, מנגבים ומחזירים למקום ישר.
והכי חשוב – מתרגלים להחזיר הכל למקום. לא אחר כך, עכשיו. לא עוברים ממקום למקום בידיים ריקות.
10 הכללים לתפעול מטבח בריא הם, למעשה, הרגלים שכדאי לאמץ כדי שיהיה קל ונעים במטבח ונוכל להכין אוכל טעים ובריא לכל המשפחה בצ’ק וצ’ק ובלי לקרוע את הכיס.
אוכל בריא גורמה לייט מאפשר, ואפילו גורם לילדים לוותר על הג’אנק פוד המנחם והנוח ולהעדיף לאכול תזונה בריאה שיצאה כרגע מהמטבח הביתי ומילאה את הבית ב… ניחוחות של בית.
נסו, יש סיכוי שתתאהבו במטבח.